Pentacam Classic, HR, AXL, AXL Wave

A német OCULUS 1895 óta a szemészeti műszergyártás egyik leginnovatívabb európai szereplője. Kiválóan ötvözi a funcionális tervezést a legmagasabb szintű szemészeti technológiákkal. Minden műszerben megjelenik a tökéletességre való törekvésük. 
OCULUS. A fejlesztésre és a minőségre koncentrálunk!

Az OCULUS PENTACAM® az elmúlt években a cornea specialisták és a refraktív szakemberek mindennapi eszközévé vált világszerte.
• Scheimpflug-fotó, azaz az elülső szegmens metszeti megjelenítése különböző szögekből, nagyfelbontású forgó kamera segítségével
• 3 Dimenziós elülső csarnok analízis, azaz mélység, szög és térfogat számszerűsítése
• Denzitometria, cataract-analízis, a szaruhártya és a lencse fényáteresztő képességének meghatározása
• Pachymetria, cornea vastagság feltérképezése non-contact módon, progresszió figyelése
• Cornea topográfia – a szaruhártya elülső és hátsó felszínéről elevációs alapú valós topográfia,
5 funkció egy tökéletes műszerben, többféle kiépítésben, többféle szoftver opcióval, számtalan mérhető értékkel az elülső szegmensben, avagy minden, amire egy refraktív sebésznek, egy cornea specialistának vagy általánosságban egy szemész szakorvosnak az elülső szegmentumról tudni kell.

PENTACAM®, alapkészülék, 25 ezer mérőpont, általános szemészeti és refraktív diagnosztikai célokra, optometriai felhasználásra.

PENTACAM® HR, 138 ezer mérőpont, a nagyfelbontású kamerával tudományos célokra javasolt, magas szintű refraktív diagnosztikai és cataract elemzésekre,

PENTACAM® AXL, pedig a HR továbbfejlesztett műlencse tervező változata, optikai axiális hosszméréssel, a kezelt corneák ideális műlencsetervező eszköze.

OCULUS Fast Screening Report avagy elemzés normatív adatbázis alapján a legfontosabb paraméterekről
A legfontosabb paraméterek mért értékeit tekinthetjük meg, hogy azok hol helyezkednek el a normatív adatbázishoz képest. Zöld tartománnyal az egészséges populáció eloszlása látható, míg a piros görbék a kóros értékek eloszlását mutatják. Minden paraméter mellett kikérhető az ahhoz tartozó szakirodalom is. Az alsó sorban külön kiemelve az opcionális Belin/Ambrosio BAD D érték, a topográfiás TKC keratoconus index és az opcionális lencse sűrűség elemzés PNS értéke látható.

Refraktív képernyő, talán a leggyakrabban használt PENTACAM képernyő
A cornea keratometriás adatai mellett, a topografikus indexek láthatóak. A szaruhártya vastagsági görbéje – a centrumtól a széléig – az egyik legfontosabb információ. Ezen kívül topográfiás axiális térkép, pachymetriás és a hátsó felszín elevációs térképe kapott még helyet sok más adat mellett ebben a megjelenítési módban. Minden PENTACAM felületen a normálnak tekintett mérték értékek fehér mezőben láthatóak, a gyanúsak vagy figyelmeztetőek sárga mezőben jelennek meg. Piros mező jelzi az általában kórosan eltérő vagy feltűnő értéket.

A Belin / Ambrosio féle kiértékelés
A PENTACAM talán erről a leghíresebb: a Prof. Michael Belin és Prof. Renato Ambrosio Jr. segítségével alkotott szűrőprogram modul, melyet minden refraktív sebész világszerte használ. A szoftvermodul folyamatos fejlesztés alatt áll, külön illeszthető myop és hypermetrop páciensek mérési adataihoz. A kiértékelés alapja a PENTACAM egyedülálló, nagypontosságú elevációs bázisú topográfiás rendszere. Ez a nagyfelbontású Scheimpflug képek alapján valós elevációs térképet ad a cornea elülső és hátsó felszínéről, és annak lokális eltéréseiről. A zöld – sárga – piros színkódolás itt is alapvető fontosságú a térképek és az indexek elemzésekor.

A Cataract Pre-Op képernyőn a cornea legfontosabb törési paraméterei, hullámfront analízis eredménye alapján segítik a felhasználót abban, hogy milyen típusú műlencsét célszerű választani.

Az AXL változat műlencse tervező felülete előre programozható egyfókuszú, tórikus és multifokális számításokhoz és azok összehasonlításához. Külön üzemmód a kezelt corneák számításaihoz.

További részletek: https://en.oculus.de/en/products/tomography/